Ce metode eficiente de studiu biblic putem folosi

Pana in urma cu cativa ani, cine dorea sa faca un studiu biblic eficient, bine documentat, avea probleme cu lipsa materialelor. In ultimii ani insa, aceasta problema a disparut, din doua motive:

– Dezvoltarea internetului si a popularii lui cu diverse materiale de studiu biblic. Acestea acum pot fi create mai usor de catre cei care lucreaza in acest domeniu: pastori, teologi, studenti la teologie, etc. Odata postate pe internet, noi toti, utilizatorii internetului le putem gasi, copia, tipari si studia, oriunde ne-am afla si la orice ora.

 

– Al doilea motiv este cresterea numarului de edituri crestine din tara noastra care aduc material de studiu biblic, il traduc in limba romana, il editeaza si il tiparesc si in felul acesta avem carti de studiu biblic. Astazi, la majoritatea librariilor crestine gasim dictionare biblice, concordanta biblica, biblii de studiu, biblia cu explicatii, dictionare de teologie, atlase biblice, manuale de teologie, carti de doctrine biblice, etc.

 

Ce ne ramane noua astazi de facut, este sa ne procuram aceste materiale si sa gasim metode eficiente pentru noi de studiu biblic. Fiecare dintre noi studiem Biblia in stil propriu. Dar sunt cateva metode de studiu biblic eficiente, care sunt general valabile pentru fiecare dintre noi, pe care le vom aminti mai jos:

 

1. Studiu biblic carte cu carte – multi dintre noi folosesc aceasta metoda de studiu biblic. Unii iau la rand fiecare carte a Bibliei, altii doar anumite carti ale Scripturii. Pentru a face un studiu biblic al unei carti din Biblie, putem folosi orice material care ne aduce informatii noi despre timpul respectiv, autor, context istoric cultural, etc. De asemenea, aici putem folosi atlase biblice si harti pentru a putea vizualiza pe harta zona sau zonele in care au loc intamplarile si evenimentele biblice pe care le studiem. Tot aici putem folosi un dictionar de nume biblice. Avand in vedere ca in Biblie numele au o importanta deosebita, este foarte important sa intelegem semnificatia fiecarui nume.

 

2. Comentariu biblic verset cu verset – este recunocuta ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de studiu biblic. De exemplu, daca dorim sa studiem cartea Genezei, sa intelegem mai bine toate aspectele revelate in aceasta carte, un comentariu biblic verset cu verset este binevenit. Un comentariu biblic verset cu verset ne ajuta sa intelegem in profunzime fiecare element de text biblic cat si legaturile care exista si care se vor crea cu alte elemente, texte si evenimente pe tot parcursul Bibliei.

 

3. Studiu biblic cu ajutorul unui dictionar biblic explicativ – aceasta metoda este de mare ajutor atunci cand dorim sa studiem anumite idei, concepte, doctrine, evenimente concrete, etc. Sa presupunem ca ne intereseaza sa studiem persoana lui Lucifer in Biblie. Un dictionar biblic explicativ ne va expune fiecare text in care apare acest personaj, felul in care apare, actiunile lui, etc. De asemenea, se va continua cu explicatii, traduceri din limba greaca sau ebraica, explicatii teologice, explicatii doctrinare, iar la final ni se va expune felul in care acest personaj a fost cunoscut si inteles in biserica primara si apoi in timpul istoriei crestine.

 

4. Studiu biblic cu ajutorul Bibliei de studiu, cu concordanta si explicatii – aceasta metoda este recomandata acelor persoane care nu au posibilitatea de a avea diverse materiale si carti de studiu biblic suplimentare. In acest context, aceste persoane apeleaza la Biblia de studiu inductiv, Biblia de studiu Andrews, Biblia Planului Profetic, Biblia Thompson, Biblia de studiu pentru o viata deplina sau Biblia cu explicatii si concordanta. Aceste modele de Biblii ofera o cantitate minima de informatii suplimentare pentru a-l ajuta pe un cititor intr-un studiu biblic. Aceste modele de Biblii in general ofera: concordanta biblica, explicatii biblice la cele mai importante subiecte, informatii despre autorul unei carti, contextul ei istoric si cultural, harti biblice, tabele, grafice, etc.

Articol oferit de Libraria Maranatha

www.librariamaranatha.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biblia audio dramatizata. Asculta Biblia!