Carti crestine de John Ortberg

John Ortberg, Jr. s- a nascut la 05 mai 1957 si a copilarit in Rockford, Illinois. A absolvit Colegiul Wheaton cu o diploma in psihologie. El detine un Master of Divinity, doctorat in psihologie clinica la Fuller Seminary si a studiat la Universitatea din Aberdeen, Scotia. Din 1985 pana in 1990 a slujit ca pastor senior la Simi Valley Community Church, iar apoi 1990-1994 la Horizons Community Church. S-a mutat din California in Illinois, ca pastor de predare la Willow Creek Community Church pana in 2003, cand a preluat rolul sau curent la Menlo Park Presbyterian Church, o biserica multi-campus in California de Nord. Este un autor evanghelic crestin, vorbitor si pastor senior al bisericii evanghelice Menlo Park Presbyterian Church , in Menlo Park, California, cu mai mult de 4.000 de membri.

Tema centrala a cartilor sale este formarea spirituala, transformarea caracterului uman prin experiente autentice cu Dumnezeu. Ortberg sustine ca dorinta de confort si siguranta, de multe ori sta in calea unei relatii autentice cu Dumnezeu. Atunci cand oamenii pun prea mare pret pe a fi in siguranta si confort, acestia pot fi reticenti in a face sacrificiile, pe care  Dumnezeu le cere de la ei.

 

Carti de John Ortberg traduse in limba romana:

 

Daca vrei sa umbli pe apa, trebuie sa cobori din barca

Esti la un pas de aventura vietii tale. In tine se afla aceeasi credinta ce l- a trimis pe Petru sa mearga pe Marea Galileii, cuprinsa de vant, spre Isus. In ce fel Domnul iti va spune, asa cum a spus lui Petru, „Vino?” La ce te poti astepta din partea Cuiva care Se numeste Dumnezeu?  John Ortberg te invita sa iei in considerare potentialul incredibil care te asteapta in afara zonei de confort. Pe apele involburate, Isus vrea sa te intalneasca intr-un mod care te va schimba pentru totdeauna, intarindu-ti caracterul si increderea in Dumnezeu. O credinta mica te poate duce in cer, dar una mare, poate aduce cerul la tine.

 

O dragoste mai presus de ratiune

Cum explici o dragoste care nu are nici o explicatie? Ce se va intampla daca o lasi sa- ti atinga inima? Dumnezeu nu te iubeste pentru ca esti perfect, doar pentru ca esti. EL te iubeste cu o iubire pasionala, care daruieste si daruieste. O dragoste dincolo de ratiune, te aduce fata in fata cu iubirea care elibereaza si imputerniceste sa iubesti.

 

Viata pe care ti-ai dorit-o dintotdeauna

John Ortberg iti arata o cale a transformarii si a revigorarii spirituale pe care o poate urma oricine, o cale care duce la ,,Viata pe care ti-ai dorit-o dintotdeauna” o viata traita din abundenta. O face plin de bucurie si de realism in acelasi timp. Aceasta este mai mult decat o carte despre lucruri de facut pentru a fi un bun crestin, este o foaie de parcurs spre adevarata transformare, care nu incepe cu individul, ci cu scopul calatoriei, Isus Hristos. Roada Duhului, bucurie, pace, bunatate, sunt indicatoarele de-a lungul drumului. Pavat cu umor si anecdote, autorul  ne prezinta acest drum spre viata pe care am dorit- o , printr- o abordare incurajatoare si provocatoare pentru o viata crestina care merita traita, care intr- o lume obisnuita da un nou sens, speranta, schimbare si bucurie.

 

Toti sunt normali pana ajungi sa-i cunosti

Cu toate acestea, pentru toate ciudateniile, pacatele, si marginile noastre zimtate, avem nevoie unii de altii. Comunitate este mai mult decat un cuvant, este una dintre cerintele noastre fundamentale. Ortberg arata cum comunitatea este locul unde oamenii ciudati, intalnind dragostea Lui Dumnezeu, intr-un mod concret, descopera puterea transformatoare de a fi iubiti, acceptati, si evaluati asa cum suntem. Nevoia de comunitate este tesuta in insasi structura fiintei noastre. Dumnezeu ne-a proiectat pentru a reflecta propria sa natura, intens relationala. Avem nevoie unul de altul, dar cum ajungem aproape unii de altii, fara a rani si fara a fi raniti? Cum sa crestem impreuna in Hristos?

Cu umor fermecator, Ortberg  ne da cheile de la crearea si sustinerea relatiilor. Visul lui Dumnezeu pentru comunitate, cuprinde rascumpararea tuturor sferelor vietii”, spune el. El deschide ochii si inima noastra spre empatie, arta de a citi oamenii si ne duce prin intrarile si iesirile din conflict, iertare, confruntare si recunostinta. Principiile si intrebarile de discutii in aceasta carte sunt cu picioarele pe pamant, sunt despre oameni reali, care traiesc intr-o lume reala, oameni imperfecti si dificil de abordat. Sa invatam sa trecem peste barierele nevazute, care ne tin departe unii de altii si de Dumnezeu, sa intram in relatia datatoare de viata pe care El a pregatit-o pentru noi. Locul in care fiecare dintre noi suntem condusi, unde toti vom fi normali, in sfarsit, l- ai putea numi cer, l-ai putea numi acasa.

 

Dumnezeu e mai aproape decat crezi

Daca Dumnezeu este mereu cu noi, de ce este El atat de greu de gasit? Dumnezeu este mai aproape decat crezi si conectarea cu El nu este domeniul exclusiv al calugarilor si ascetilor. Este pentru oamenii de afaceri, elevi de liceu, mame ocupate, barbati singuri, femei singure … si cel mai important, e pentru tine si pentru mine. Intimitatea cu Dumnezeu se poate intampla chiar acum. El a promis ca va fi cu noi si ne va conduce in mod personal. John Ortberg incearca sa te constientizeze de prezenta Lui Dumnezeu in toate detaliile vietii tale si de ocazia de a deschide chiar acum ochii, de a-L vedea pe Dumnezeu si de a avea o relatie apropiata cu El.

 

Cand se incheie jocul, totul se intoarce in cutie

Lasati de capul nostru, avem tendinta sa cautam lucruri pamantesti, crezand in mod eronat ca ele ne vor aduce implinire. Insa toate lucrurile de pe pamant Ii apartin Lui Dumnezeu, fiindu-ne doar imprumutate pentru o vreme. In jocul vietii, pana si cele mai marete castiguri sunt temporare. La sfarsitul jocului, toate aceste piese se intorc in cutie. Nu mai exista carti de joc. Nu mai sunt puncte. Nu mai sunt promovari, nici planificari financiare, nici bunuri cumparate, nici case de vacanta.  Jocul s-a incheiat. Nu poti pastra nimic, decat daca ai jucat pentru premiul corect. Indiferent cu cata indemanare joci jocul sau cate puncte aduni, vine o vreme cand jocul vietii se va incheia. Ce se va intampla atunci?

 

Credinta si indoiala

John Ortberg examimneaza cu sinceritate indoielile si incertitudinile care adesea ne impiedica sa Il vedem clar pe Dumnezeu. El descrie lupta cu propriile sale indoieli, precum si experienta de a-i ajuta pe altii sa treaca prin furtunile vietii care de atatea ori ne zdruncina credinta.  Indoiala ne poate motiva sa studiem si sa invatam, scrie Ortberg, poate indeparta convingerile false care s-au strecurat in credinta noastra, poate smeri aroganta noastra, ne poate da rabdare si compasiune fata de alte persoane care se confrunta cu indoiala, ne poate aminti cat de mult conteaza adevarul. Deseori percepem indoiala ca fiind opusul credintei, insa e oare posibil ca ea sa ne consolideze relatia cu Dumnezeu? Este o reactie in lant, care poate consolida relatia noastra cu Dumnezeu, spune Ortberg, este un motiv de sarbatoare.

 

Eu asa cum as vrea sa fiu

John Ortberg are cateva raspunsuri interesante la intrebarea daca Dumnezeu are o viziune perfecta pentru viata ta, de ce cresterea spirituala pare atat de dificila? El a organizat gandurile si cuvintele Lui Dumnezeu intr-un ghid simplu, pentru a trai cea mai buna viata a ta, asa cum vrei sa fii, inteleagand ca Dumnezeu este managerul de proiect si urmand instructiunile Lui. Unicitatea mea si a ta este conceptia lui Dumnezeu. In aceasta carte, autorul arata cum viziunea perfecta a lui Dumnezeu pentru noi, incepe cu o promisiune puternica, ce- o gasim in Ieremia 17: 7- 8, care spune: Binecuvantat sa fie omul care se increde in Domnul si a carui nadejde este Domnul ! Caci el este ca un pom sadit langa ape, care- si intinde radacinile spre rau,nu se teme de caldura, cand vine si frunzisul lui ramane verde, in anul secetei, nu se teme si nu inceteaza sa aduca rod.

 

Cine este omul acesta?

In ajunul rastignirii Lui, pare ca influenta Lui Isus pe lume s- a incheiat, dar dimpotriva, ea tocmai a inceput. Din Evul Mediu pana in postmodernitate, Cristos Isus este cea mai cunoscuta figura istorica. Impactul Sau asupra lumii este incomensurabil si deloc intamplator. In ,,Cine este omul acesta?”, John Ortberg arata cum Isus a afectat civilizatia si inimile umane individuale, El a vorbit oamenilor despre demnitate, compasiune, iertare si speranta.

 

Grija pentru suflet

Sufletul nu este un subiect teologic si abstract. Avem un suflet, daca nu avem grija de el, nu va fi emis un duplicat. John Ortberg , in aceasta carte, ne ajuta sa descoperim sufletul, natura si nevoile lui, sufletul restaurat si sa trecem in relatia cu Dumnezeu, la nivelul urmator.

John este casatorit cu Nancy Ortberg  si au trei copii mari. Fiica lor, Mallory Ortberg (nascuta la 28 noiembrie 1986) este scriitor, editor si co-fondator al site-ului feminist de interes general, umoristic, Toast.

 

Articol oferit de Libraria Maranatha

www.librariamaranatha.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biblia audio dramatizata. Asculta Biblia!